Pčelarska zadruga “Žalfija” iz Trebinja uspješno posluje: Izvoze u Norvešku, Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku i Albaniju

Pčelarska zadruga “Žalfija” iz Trebinja uspješno izvozi repromaterijal na norveško tržište. Ova zadruga već dvije godine sarađuje sa norveškom organizacijom “Biznis inovatorni program” (BIP) preko koje je i ostvarila komunikaciju sa partnerima iz ove zemlje.

Izvoze se različiti elementi za košnice, poput podnjača, ramova i slično, a do sada smo imali dvije isporuke od po jednog šlepera robe, dok se trenutno ugovara količina za narednu godinu.

Iako bi saradnja sa Norvežanima prvenstveno trebala da se bazira na izvozu meda, to za sada nije moguće realizovati, zbog toga što BiH ne posjeduje neophodan monitoring plan.

U “Žalfiji” se nadaju da će se ovaj problem prevazići kada se formira akreditovana centralna laboratorija na nivou BiH, koja bi adekvatno ocijenila hercegovački med visokog kvaliteta. U “Žalfiji”, koja broji 63 pčelara, ipak se ne žale na izvoz, jer med, hranu za pčele u repromaterijal koji proizvode, bez problema plasiraju na bh. tržište i u zemlje Regiona.

“Žalfija” je, zajedno sa resornim cialis 10mg ministarstvom i italijanskom nevladinom organizacijom UCODEP, krenula u projekt izgradnje savremenog Pčelarskog centra u industrijskoj zoni Petrovo polje, za koji je završena projektna dokumentacija, a do kraja godine kreću građevinski radovi.

U Pčelarskom centru, površine oko 1.500 metara kvadratnih, biće objedinjeni i prošireni svi proizvodni kapacitet, sa novim linijama, laboratorijom za ispitivanje meda, pogača, voska, kao i edukativne prostorije i degustacioni prostor za turiste, ali i ostale goste.

“Žalfija” se uključila u projekat “Zlatni put hercegovačkog meda”, za koji je iz Razvojnog programa UN obezbijeđeno 45.000 KM.

U okviru ovog projekta će se formirati sedam degustacionih punktova na području Hercegovine, od čega tri u Stocu i Blagaju i četiri u Trebinju. Sve je više zainteresovanih mlađih pčelara koji pohađaju školu pčelarstva.